Vitaliteitsoord

Voortgang Pulchram-Vitaliteitsoord

Hier leest u over de voortgang van het Vitaliteitsoord. De plannen zijn er! Het interesse is er! Maar er zijn nog een aantal stappen te ondernemen voordat er een echt nieuw oord in de steigers kan staan. Houd deze pagina in de gaten voor nieuws en updates.

Pulchram-Vitaliteitsoord februari 2022

In Frederiksoord, het centrum van dit unieke gebied, ligt de voormalige Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool. De school is, zoals u weet, in 2005 voorgoed gesloten en het gebied heeft er verlaten bij gelegen.

Ondertussen ontplooit het concept van Pulchram-Vitaliteitsoord zich op het terrein, een combinatie van hotel/zorgkamers, levensbestendige koopappartementen, een café/restaurant en gemeenschappelijke voorzieningen omringd door een bijzondere tuin van zeven hectare, met meer dan 450 verschillende boomsoorten, bijzondere kunst en cultuur.

Het restaurant en grand café gaan zorgdragen voor kwalitatief hoogwaardige voeding, gebaseerd op lokale producten.

Het Vitaliteitsoord is een platform voor innovatieve organisaties die zich richten op het ontwikkelen van vitaliteit, fysieke- en mentale gezondheid. We dragen bij aan een vitaal leven -en vitaal ouder worden in een prachtige omgeving.

‘Vitaliteit, zorg, zingeving, ontspannen wonen, active aging, kunst en cultuur zijn sleutelwoorden’.

En zo kunnen we tegelijkertijd ook bijdragen aan een bloeiende lokale economie. Er wordt met veel enthousiasme gewerkt aan deze plannen.

Wachten…

Voor de verdere ontwikkeling van het Pulchram-Vitaliteitsoord wachten we nog op de ambtelijke processen. De tijd tikt door en omdat de gemeente nog geen principebesluit heeft genomen, zijn de investeerders afwachtend.

Het gevolg is dat er nog geen grotere gelden beschikbaar zijn. De gemeente heeft echter tegenslagen gekend, er zijn veel vacatures die moeilijk invulbaar zijn waardoor alles weer vertraagd is. Daar is alle begrip voor.

Lekkages en achteruitgang

De school wacht al jaren op een goede revitalisatie, de instandhouding van het hoofdgebouw kan de achteruitgang niet bijhouden, waardoor er meer lekkages ontstaan. Er zal wat moeten gebeuren. Een deel van het gebouw is al afgesloten en sterft af. De bijgebouwen, zo ook de gemeentelijke monumenten op het terrein, staan op instorten.

De tuin zelf wordt door bevlogen vrijwilligers en oud-docenten bijgehouden maar ook de logistieke afvoer van het groen hapert, dit baart ons grote zorgen voor als alles weer gaat groeien en er nog meer snoeiafval gaat ontstaat.

 Impasse

 Het bestuur-credo ‘Behoud door ontwikkeling’ wordt slechts uitgevoerd door vrijwilligers.  Er wordt al jaren door verschillende partijen en organisaties gewerkt aan een nieuwe toekomst. De mensen die ons voor gingen zijn al lang afgehaakt door de impasses die toen ook ontstonden.

Gelukkig heeft Pulchram-Vitaliteitsoord het bureau Bügelhajema ingeschakeld om stappen in het proces te maken. Wij hebben hier veel vertrouwen in en hopen op een besluitvaardige overheid. Bügelhajema is zeer goed bekend met de omgeving, de gemeente en de Maatschappij van Weldadigheid.

Het is nu tijd om door te pakken! Het is tijd nu te bouwen aan de toekomst van dit unieke gebied.

Het is een lange weg, maar als de beslissing valt, kunnen we grote stappen maken in dit bijzondere project en kan ook de tuin breder worden aangepakt.

Het doel voor de tuinen?

Een prachtig arboretum met plek om te wandelen en struinen. Een leertuin met plek voor educatieve programma’s. Een mooi park met plek voor reflectie, contemplatie, rust; kortom met onderdelen van de zorg die ook geboden gaat worden. Een plek voor beweging zoals yoga of tai-chi. Ook een plek om kunst en cultuur te ervaren. En gezond en lekker voedsel te verbouwen voor de lokale horeca. Wilt u meewerken als vrijwilliger? Dat kan! Neem contact op via info@tuinbouwschooltuin.nl.

Bekijk al onze projecten

Donateur of vrijwiller?

Meer informatie over donateur of vrijwilliger worden. Neem dan vrijblijvend contact met ons op

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, activiteiten en projecten en schrijf je nu in voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je regelmatig een update op je digitale deurmat!