PARTNERS

Vitaliteitsoord

Het gebouw van de tuinbouwschool in Frederiksoord heeft jarenlang leeg gestaan. Ook de tuinen zijn verwaarloosd en verwilderd geraakt. Het heeft zo z’n charmes met kassen overwoekerd door bramen en onkruid.
Maar Stichting Tuinbouwschooltuin ziet nieuwe kansen voor dit unieke gebied. Nieuwe wegen. Een gouden toekomst ligt in het verschiet.
Daarom wordt nu hard gewerkt, niet alleen aan het herstel en onderhoud van de tuin. Maar ook aan een overkoepelend totaalconcept.
De bestemming wordt Vitaliteitsoord Frederiksoord.

Vitaliteitsoord Frederiksoord

De Tuinbouwschooltuin vormt letterlijk en figuurlijk de basis van het Vitaliteitsoord. De gebouwen op de tuin krijgen een nieuwe bestemming – alles voortvloeiend uit de pijlers van Generaal van den Bosch uit 1818; ‘Zorg, Arbeid en Onderwijs’.

Wat zijn de plannen?

Er komen levensloopbestendige appartementen in het voormalige schoolgebouw. Ook worden  (zorg-) hotelkamers en een restaurant gerealiseerd. Op dit moment zijn er verregaande gesprekken met een ontwikkelaar op het gebied van seniorenhuisvesting.

Ook voor de Tuinbouwschooltuin zijn dit mooie ontwikkelingen, want dit geeft een financiële impuls voor het onderhoud en herstel van onze prachtige tuinen.

Visie

Een gezond en zinvol leven – zowel op mentaal als fysiek vlak, daar staat dit nieuwe concept voor. Vitaliteit is het integreren van de volgende aspecten:

 • Gastvrijheid
 • Actieve ervaring van groen en natuur
 • Zorg
 • Active aging
 • Kunst & Cultuur
 • Beweging
 • Coaching en counseling
 • Gezonde voeding
 • Duurzaamheid
 • Sociale betrokkenheid
 • Circulaire economie
 • Innovatie op het gebied van Groen & Food

Dit gaan we doen in samenwerking met verschillende partners maar ook door het organiseren van activiteiten op deze gebieden. Van kunsttentoonstellingen tot tai-chi in de tuin.

Partners

Vol trots presenteren we hier onze partners. Dit zijn organisaties en bedrijven die leven blazen in onze gezamenlijke visie en met enthousiasme aan het werk zijn.

Alle (commerciële) activiteiten in de tuin en gebouwen zijn alleen toegestaan in overleg met het bestuur.

De tuin biedt een rijk podium!

We staan open voor nieuwe innovatieve projecten die aansluiten bij onze visie.

Houd deze pagina in de gaten, updates volgen.

Hes Mundt, beeldend ambachtsman

Hes Mundt is een doener, een maker. Mundt is een autodidact pur sang. Na 20 jaar cameraman te zijn geweest bij de VPRO kiest hij voor de fotografie. Ondertussen pakt hij het krijt en potloden, de materialen uit zijn jeugd waarin hij veel tekende, opnieuw op. Hij ontdekt het schilderen met olieverf, het aquarelleren en linoleum snijden.

Vooral verpacht hij zijn hart aan het zeefdrukken, waarbij zijn eigen fotografisch werk vaak de basis vormt. Sinds hij in 2017 in Drenthe neerstreek, houdt hij zich – geïnspireerd door de natuur – ook bezig met Japanse houtsnijkunst.

Zijn atelier in de Tuinbouwschool biedt de kans om zijn kennis en ervaring te delen. Inmiddels is hij gestart met tweedaagse workshops waarin de basistechniek van het zeefdrukken wordt geleerd. In een weekend wordt in kleine groepjes intensief toegewerkt naar een eigen product. Ambachtelijkheid en creativiteit gaan daarbij hand in hand. Kijk op de website voor alle info.

IVN

Het IVN (Instituut voor Natuureducatie) heeft als doel om de natuur dichter bij de mens te brengen. Wim Meijberg opent in 2021 een regio-kantoor van deze grote en belangrijke organisatie in het hoofdgebouw op de Tuinbouw-schooltuin.

Het IVN zet zich in om mensen uit de regio, ook kwetsbare groepen zoals ouderen in verpleeghuizen toegang te bieden tot natuur en natuurbeleving.

Er zijn volop plannen voor activiteiten op en rond de Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord.

Uit onderzoek blijkt dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk en minder stress. Groen is gezond!

Martin de Jong – Kunstenaar

Kunstenaar Martin de Jong heeft zijn atelier in het hoofdgebouw. De Jong is opgeleid aan de Minerva Academie in Groningen en hij schildert stadsgezichten van steden als Rotterdam, Berlijn en Londen.

Zijn werk voert je mee in een wereld vol ritme, hectiek en vibrerende dynamiek. Dit is in mooi contrast met de groene Tuinbouwschooltuin. Zijn kunst wekt vragen op over stad versus land, cultuur versus natuur en bewust leven en wonen.

Hij heeft tentoonstellingen op zijn naam in ondermeer Museum Mesdag in Den Haag, Contemporary Artfair in Rotterdam en Loods6 in Amsterdam. De Jong organiseert regelmatig tentoonstellingen van eigen werk in zijn atelier en hij geeft schildercursussen, ook voor mensen met een beperking. Van harte welkom!

De Levenspuzzel – coachingpraktijk

Margriet Moerenhout vergelijkt het leven als het maken van een legpuzzel. Door te puzzelen, leer je jezelf steeds beter kennen.

Soms raak je stukjes kwijt. Of bemoeit iemand anders zich teveel met jouw puzzel.

Margriet begeleidt je dan graag met levens- en relatiecoaching op weg naar een evenwichtig en lichter bestaan.

Resultaten die je bereikt:

 • Inzicht in jezelf en je hulpvraag
 • Een hernieuwde verbinding met jezelf
 • Betere relaties met je levens-partner en de mensen om je heen
 • Meer energie
 • Een betere gezondheid

Return to Silence

Return to Silence ~ Meditatie & Yin yoga

“We verlangen allemaal naar verbinding en geluk. De enige ‘plek’ waar we dit kunnen vinden is ín onszelf. Dat we aanwezig kunnen zijn met alles wat er in het huidige moment ervaren wil worden, ook als dit onprettig aanvoelt. Dit begint en eindigt met liefdevol bewustzijn”.

Op enthousiaste en natuurlijke wijze begeleidt Kim Gritter deelnemers in bewustwording en stilte. Maak vrijblijvend kennis!

Meditatie op donderdagavond van 19.30 – 20.30

Yin yoga op vrijdagochtend van         10.00 – 11.00

Yin yoga start op 1 oktober, meditatie op 4 november in het Vitaliteitsoord in de Tuinbouwschooltuin.

App/bel gerust, voel je welkom!                 06-1230788

Observatorium

Weer een geweldig nieuw initiatief op de Tuinbouwschooltuin! Het Van Swieten Observatorium wordt de komende tijd opgezet. Wat een belevenis om straks in het donker de Melkweg te bewonderen. 

Het project past helemaal in de visie van de Maatschappij van Weldadigheid. Naast arbeid en zorg was onderwijs één van de drie pijlers.

De initiator van het Observatorium is Frans van der Graaf. Hij runt samen met zijn vrouw Anne-Marie de Bed en Breakfast ‘Villa de Bakkerij’ in Frederiksoord.

Regiocampus

Op de Regiocampus komen professionals en studenten samen om te werken aan innovatieve projecten en zo bij te dragen aan een vitaal woon-, werk- en vestigingsklimaat.

In 2019 heeft Ruud Slot het initiatief genomen om een Vitaliteitscampus te ontwikkelen. Hij nodigde de Regiocampus uit om mee te denken. Deze thema’s kwamen naar voren:

 • bewegen
 • mentaal welbevinden
 • respijtzorg
 • proeftuin.

Op deze thema’s wordt het Vitaliteitsoord Frederiksoord ontwikkeld. Dit proces is in volle gang.

Vintage Furniture

Vintage Furniture Base

20th century design

 

Vintage Furniture Base is een vintage design winkel met een stijlvolle collectie met veelal Nederlandse en Scandinavische design meubels, lampen en accessoires uit de jaren ‘50 en ‘60.

Kort geleden verhuisden wij met ons bedrijf van Rotterdam naar Frederiksoord in Drenthe, waar de werkruimte en showroom in de voormalige Tuinbouwschool tijdens de open dagen en op afspraak zijn geopend.

Vintage Furniture Base wordt gerund door Marrit en Don. Wij rijden door Europa en selecteren met enthousiasme mooie design- items die wij met zorg weer klaar maken voor een nieuw leven. Zo gaan design en circulaire economie hand in hand. De hele collectie is ook online terug te vinden op de website.

Weldadig Oord

In de Stichting Weldadig Oord zijn bijna 80 recreatieve en toeristische ondernemers uit de Koloniën van Weldadigheid verenigd met als doel om het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid uit te dragen en gasten te verwelkomen in dit unieke gebied.

De Stichting draagt vol verve bij met de volgende projecten:

 • Kolonieschooltje
 • Van Swieten wandelroute
 •  Spacetime Layer-app voor info en weetjes tijdens de wandelroute.

de ZorgZaak

Maak het verschil in het leven van mensen!’

Dit is al meer dan 25 jaar het motto van de ZorgZaak, een begrip in de regio op het gebied van ambulante zorg en zorg op eigen woon-zorglocaties.

De dienstverlening rust op drie pijlers:

 • Gezondheid. Aandacht voor voeding, beweging, geestelijke en lichamelijke gezondheid
 • Gastvrijheid. Je thuis voelen. Een gastvrije opstelling van zorgverleners is essentieel
 • Gemak. De kwaliteit van het leven verbeteren met slimme techniek.

De ZorgZaak gaat een rol spelen in het Vitaliteitsoord Frederiksoord, dat gevestigd wordt in het voormalige schoolgebouw.

Tienke Zijlstra – Kunstenaar

De tekeningen van Tienke ontstaan met grote sponzen, lappen, inkt en verf, vanuit een puur fysieke energie. Een soort samensmelting van lijf, materiaal en papier. Met grove bewegingen ontstaan er vormen die ze even later met verfijnder materiaal en techniek weer onder controle probeert te krijgen.

Haar werk gaat over het raadselachtige onderliggende, de binnenwereld en het contrast met die daarbuiten. De krachten in het (onder)bewustzijn en het onderhuidse waar we weinig zicht en grip op hebben en wel van grote invloed zijn op ons ‘uitwendige’ leven. In deze laag zijn wij mensen verbonden. We veronderstellen vaak dat we afgebakende wezens zijn, maar zijn onderdeel van een onzichtbaar netwerk, verweven, net als de schimmels onder de grond. In haar tekeningen leidde dit lange tijd tot voorstellingen met een duidelijke onder- en bovenwereld, metaforen voor binnen en buiten. Momenteel verschuift dit naar het onderhuidse. Met de huid als grens tussen buitenwereld en de onderliggende complexe binnenwereld.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, activiteiten en projecten en schrijf je nu in voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je regelmatig een update op je digitale deurmat!