De nieuwe Magnolia-route is klaar. Vanaf april 2022 kunt u een mooie wandeling maken langs de 27 verschillende soorten magnolia’s die de tuin rijk is. Dit blog is alvast een opwarmertje voor als u de route gaat lopen. Ook leert u meer over de nieuwe app die u langs de route leidt en korte verhalen weergeeft over de bomen en heesters. De magnolia’s bloeien: Het is lente!
Geschreven door Annette van der Maarel.
Magnolia’s tuinbouwschooltuin
Als de magnolia’s bloeien, dan weet je dat de lente is begonnen! Het duurt maar kort, maar de bloei is echt spectaculair te noemen met de indrukwekkende bloemen op de vaak nog naakte takken. Ze ruiken ook nog eens heerlijk. Er staan nu maar liefst 27 verschillende soorten magnolia’s in de tuinbouwschooltuin. De meeste stammen uit de jaren ’90 van de vorige eeuw.
De magnolia was – toen ook al – een populaire boom in zowel kleine als grote tuinen. Leerlingen die op de G.A. van Swieten Tuinbouwschool zaten, konden aan de hand van de verschillende soorten van alles leren.
- Hoe zien bloemen er uit bij de verschillende soorten?
- Wat zijn de verschillen in kleur en vorm?
- En in grootte en hoogte van de boom?
- Wat is de vorm van de boom?
- Hoe ziet het blad eruit?
- Wat is de geur?
- Op welke grond gedijen ze?
- Wat hebben ze nodig om mooi te worden en blijven? Enzovoort, enzovoort…
Het is veel makkelijker om de bomen in het echt te zien, ruiken en ervaren, als je ze later wilt toepassen als tuinarchitect, kweker of groene beleidsmedewerker. De magnolia’s hier zijn dan ook geen wetenschappelijke collectie, zoals die van een botanische tuin van een universiteit, maar meer een praktisch sortiment. Welke soorten zijn populair? Welke kun je goed toepassen in bijvoorbeeld een park en welke passen beter in een kleine tuin?
Magnolia Lennei
Nieuwe soorten geplant
Tsjerk Jelsma en Harry de Coo van het Groenadviesteam hebben naast de 20 soorten die er al waren, de collectie uitgebreid met nog zeven nieuwe soorten. Onder andere de Magnolia Daphne die rijkelijk bloeit met gele bloemen, en dat is wel bijzonder voor een magnolia waarvan de bloemen meestal wit, roze of paars van kleur zijn.
Oeroude bloemplanten en dino’s
Behalve fantastisch mooi, zijn magnolia’s ook nog eens heel bijzonder. Wist je bijvoorbeeld dat dit de oudste bekende bloemplanten ter wereld zijn? Ze kwamen al voor in het Krijt-tijdperk en groeiden in bossen. Dit is de tijd van de dino’s, zo’n 100 miljoen jaar geleden. De dino’s deden zich tegoed aan de bloemen, bladeren en wortels van de boom. Zie je het voor je, dino’s in een bos van magnolia’s die in bloei staan?
Ook in Nederland groeiden toen magnolia’s. We weten dit door vondsten van fossielen van het blad en de zaden. De oudste fossielen in Europa zijn gevonden buiten Tegelen in de jaren ’30. Hoe bijzonder die Magnolia!
Pierre Magnol en de magnolia
Eind 17e eeuw vond een Franse monnik en botanicus, Charles Plumier, een toen nieuwe boomsoort op het eiland Martinique. Hij vernoemde de boom naar Pierre Magnol, de directeur van de Botanische tuin in Montpellier en een belangrijke botanicus uit die tijd.
Sindsdien zijn er vele cultivars bijgekomen. De meest bekende zijn wel de Magnolia x soulangeana en de Magnolia stellata. Deze soorten zijn uiteraard ook te zien op de tuin.
Opening 6 april 2022
Op 6 april was de opening voor een select gezelschap. Aan de hand van de app Spacetime Layers kunnen bezoekers bij iedere magnolia meer te weten komen over de bomen, met behalve de geschiedenis van deze soort en botanische kennis, ook leuke feiten en weetjes. ‘Wist u dat eekhoorns dol zijn op de knoppen van de magnolia?’ ‘Wist u ook dat je siroop kunt maken van de bloembladeren?’.
Sindsdien is er veel interesse geweest van de lokale pers, zo heeft Op Tjak van RTV Drenthe een reportage gemaakt en stromen de bezoekers toe. Harry de Coo, oud docent en hoofd van het Groen Adviesteam vertelt: ‘De route geeft nu regelmatig aanleiding tot vragen van wandelaars en daar was het ons om te doen. Het is niet alleen kijken en ruiken, maar ook begrijpen op deze sortimentstuin. Het verhaal bij de boom of beplanting vergroot het enthousiasme van de bezoeker. Ofwel zoals een van onze bezoekers meldt: “je ziet het pas als je het begrijpt”.’
Hij vervolgt: ‘Zo kregen we vragen over geurende Magnolia’s, het verplanten van Magnolia’s en Magnolia’s die in de zomer bloeien. Menigeen verwonderde zich over de in april bloeiende Magnolia x soulangeana ‘Brozzoni’ voor de voormalige directeurskamer van de school die lang bloeit en van wit-groen in de knop naar wit en wit-roze in de bloem verkleurt. Een juweeltje!
App
De route begint met de Magnolia Betty. Om die te vinden, loopt u, vanaf de ingang bij de Majoor van Swietenlaan, richting het schoolgebouw en dan steekt u over het gras naar rechts. U komt dan eerst langs een Magnolia x soulangeana op het hoekje, maar dat is nummer 2 op de route. U loopt nog een stukje verder, langs de voormalige klaslokalen en daar vindt u een grote boom, en dat is de Betty. De wandeling duurt ongeveer een uur en is circa 1,5 kilometer lang. De paden zijn niet allemaal verhard en bij regenachtig weer kunt u het beste laarzen aantrekken.
De route vind u in de app Spacetime Layers waar stapje voor stapje langs de magnolia’s wordt geleid. U komt in de app via deze QR-code. Of anders kun je deze app ook downloaden op je mobiele telefoon in de appstore of playstore.
Veel plezier met wandelen! Schrijf graag een comment hier onder dit blogartikel. Alvast dank.
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, activiteiten en projecten en schrijf je nu in voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je regelmatig een update op je digitale deurmat!
