Vandaag een kunst-blog met kleurenfoto’s van Egbert de Ruiter (@egbertderuiter op insta) en schilderijen van Johan Aaij. Ze werpen nieuw licht op de oude, overwoekerde kassen van de tuinbouwschooltuin. 

Geschreven door Annette van der Maarel.

Inspirerende plek

De oudste Tuinbouwschool van Nederland is een inspirerende plek. Voor circulaire bedrijven, enthousiaste oud tuinhazen, vrijwilligers en bezoekers. Maar dit unieke gebied inspireert ook kunstenaars en fotografen. Veel lees- en kijkplezier met dit kunst-blog; kleurenfoto’s van Egbert de Ruiter en schilderijen van Johan Aaij.

Johan Aaij

Johan Aaij (geboren 1949) uit Leeuwarden is ontwerper en oud leerling/tuinhaas van de Van Swieten Tuinbouwschool. De tuin was toen tot in de puntjes verzorgd. Geen onkruid te bekennen. Alles perfect.

Jaren later vond hij een verwilderde tuin. Toch zag hij steeds meer schoonheid in de vergankelijkheid en vooral de bijzondere lichtinval in de desolate kassen. De lijnen die losjes neergezet zijn, refereren aan de architectuur van de kassen. Verder zijn er weinig details en schildert Aaij impressies. Hij speelt vooral met contrasten tussen licht en donker. Zo licht de zacht-blauwe hemel prachtig op tegen de donkere, woekerende planten in de kas. Als ontwerper is Johan Aaij altijd bezig met beelden. Tijdens werkoverleg maakt hij schetsen in plaats van aantekeningen. Beelden raken een diepere laag.

De poëtische sfeer van deze serie spreekt tot de verbeelding. Zijn werk is tentoongesteld in Museum de Proefkolonie.

Egbert de Ruiter

Egbert de Ruiter uit Arnhem (geboren 1963) doet iedere maand een nieuwe provincie aan, met zijn Olympus camera. In Drenthe stond Frederiksoord op zijn lijstje, vanwege de rijke geschiedenis van dit dorp. Bij toeval stuitte hij op de Kassen in de Tuinbouwschooltuin. De schoonheid trof hem direct. Die zit hem in de verlatenheid en de natuur die de overhand neemt. Het verleden is sterk aanwezig, maar ook een nieuwe toekomst gloort. Dat maakt deze plek zo bijzonder voor Egbert de Ruiter.

De Ruiter heeft in 2019 de basisopleiding Fotografie op de Fotovakschool in Apeldoorn afgerond.

Zijn foto’s zijn opgebouwd uit strakke architectonische lijnen die diepte en vorm geven.  Daarnaast valt het bijna abstracte kleurgebruik op. Het overal aanwezige licht lijkt vooral op die kleurelementen te vallen. Zoals het rood van de ketel, de gele achterwanden en het blauw van het stoeltje dat daar in zijn eenzaamheid lijkt te wachten.

kas tuinbouwschooltuin frederiksoord

kas tuinbouwschooltuin frederiksoord

By Published On: 17 april , 20211 Comment

Donateur of vrijwilliger?

Meer informatie over donateur of vrijwilliger worden. Neem dan vrijblijvend contact met ons op

Bekijk al onze projecten

1 reactie

  1. Lisa Johnson 26 april , 2021 at 09:08

    Onlangs de tuinen bezocht. Indrukwekkend! Heeft iemand ooit de geschiedenis van de oudste tuinbouwschool van Nederland geschreven?

Laat een reactie achter

drie + tien =

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, activiteiten en projecten en schrijf je nu in voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je regelmatig een update op je digitale deurmat!