2021 is een bewogen jaar geweest. COVID heeft zijn stempel gedrukt op ieders bestaan- en ook op de werkzaamheden in de Tuinbouwschooltuin… Maar ondanks alle lockdowns is er heel veel werk verzet. Hier volgt een kort jaaroverzicht.

Geschreven door Annette van der Maarel.

Een bewogen jaar

COVID heeft zijn stempel gedrukt op onze gezondheid, alledaagse vrijheid en ook op de werkzaamheden in de Tuinbouwschooltuin het afgelopen jaar. Zo waren we bijvoorbeeld gestart met koffie-ochtenden voor vrijwilligers, maar vanwege de volgende lockdown moest er al snel een einde aan komen. Ondanks alles hebben veel mensen vol enthousiasme de handen uit de mouwen gestoken.

Hier volgt een jaaroverzicht met een aantal hoogtepunten. Lees en geniet met ons mee van deze activiteiten in retrospectief!

Wetenschappelijke naambordjes

zevenzonen boom tuinbouwschooltuin frederiksoord

Er zijn in 2022 al honderden bomen voorzien van Wetenschappelijke naambordjes door Harry de Coo van het Groenadvies-team en vrijwilligers. Dit in samenwerking met het Nationale Bomenmuseum Gimborn in Doorn. Zo wordt de waarde van het rijke sortiment in het Arboretum in de Tuinbouwschool nog beter zichtbaar en het is erg leuk om iedere keer nieuwe soorten te leren. Lees er hier meer over.

Condo-boom geschonken door dochter van Lubberts

december 2021: Stichting Tuinbouwschooltuin heeft een echte Condo-perenboom gekregen van de dochter van oud-docent Lubberts. Lubberts heeft de soort hier op de tuin ontwikkeld. Wat een mooi gebaar!  Lees hier meer.

Open dagen bij ‘Van Swieten’

van swieten tuinbouwschooltuin frederiksoord

De kunstenaars en circulaire bedrijven die huizen in de voormalige school hebben regelmatig hun deuren geopend voor bezoekers dit jaar. Erg leuk voor mensen om zo een kijkje te kunnen nemen.  Klik hier voor meer info over alle partners op de tuin en school. Nu we het toch over kunst hebben; Dit jaar zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd in de tuin door Gallerie Expositie Beeldschoon

Team

Al in begin van het jaar is een Groenadvies-team opgericht onder leiding van oud-docent Harry de Coo dat zich richt op beleid voor herstel en onderhoud van de tuin. Ook staat nu een Kunst-team in de steigers dat zich bezig gaat houden met toekomstplannen voor spraakmakende culturele evenementen in en om de tuin. De volgende stap is om een Food-team op te richten dat zich gaat buigen over een beleid voor een bijzondere voedseltuin.

Reportages RTV-Drenthe

In 2021 zijn er een heel aantal prachtige reportages gemaakt over de Tuinbouwschooltuin door RTV Drenthe. Op de foto zie je Josien Feitsma die oud-docent Harry de Coo interviewt. Klik hier om een aantal reportages te bekijken/luisteren.

Herstel paden

Er is ongelofelijk veel werk verricht. Vorig jaar was het Pinetum zo overwoekerd dat je je door de bramen heen moest worstelen om bijvoorbeeld bij de sequoia te komen. Nu is er weer ruimte en lucht en wandel je over mooie paden langs de meer dan 80 verschillende soorten naaldbomen. 

Pulchram-Vitaliteitsoord

Dit jaar zijn de plannen uitgewerkt voor een nieuwe bestemming voor de voormalige schoolgebouw en de tuin door Pulchram, de eigenaar Ruud Slot en Stichting Tuinbouwschooltuin. Het Vitaliteitsoord wordt een totaalconcept voor gezond en vitaal ouder worden met levensloopbestendige appartementen, (zorg)hotelkamers en café/restaurant. Kunst is een belangrijk onderdeel van dit oord. Zo komen er bijvoorbeeld ateliers in de voormalige noodgebouwen aan het Cultuurpleintje. De kassen worden herbestemd, er komen voedseltuinen voor gezond en lekker voedsel dat afgenomen door het restaurant. De tuinen zijn met andere woorden onlosmakelijk verbonden met het hele concept. 

Voor de ontwikkelingen en investeringen hebben we gedegen- en lange termijn  afspraken gemaakt over de kwaliteit van het groen en de borging in het gebied. Pulchram verbindt niet alleen zijn naam hieraan, maar staat samen met de ZorgZaak ook garant voor kwalitatieve zorg.

Bankjes

De eerste bankjes zijn bijna klaar na ontwerp van Rens Oor van BNL in samenwerking met het constructiebedrijf Dedden die het logo van de Stichting in het frame heeft verwerkt. We laten weten wanneer het bankje een plek heeft gekregen in de tuin!

Snoeiwerk

Ook is er op heel veel plekken grondig gesnoeid. Van de Leilindelaan tot het Pinetum, de Katjesallée en de Rododendrons bij de ingang, allemaal onder de bezielende leiding van het Groenadvies Team. De tuin knapt enorm op zo. Het wordt uiteraard nooit meer zoals vroeger toen er een ploeg tuiniers, docenten en honderden leerlingen dagelijks aan het werk waren. Dit is ook niet het doel van Stichting Tuinbouwschooltuin. Het wordt ánders. Maar zeer zeker de moeite waard om te komen bezoeken.

Infobord

Augustus 2021. Er staat een prachtig informatiebord met plattegrond bij de ingang, ontworpen door Ga Creatief met plattegrond getekend door Anoula Veerman, RO-visuals. 

Fotowedstrijd

rondleiding kunst in de tuin

Zomer 2021. In samenwerking met Stichting NICE (die sinds de herfst naar de Versnellingshoeve is verhuist) is er een fotowedstrijd gehouden in de kassen. Meer dan 50 amateurs en professionals deden mee. Jerry van Vliet. Nadinja Huizinga en Jaqueline Klos werden tot winnaars bekroond. Hun werk is te zien op het Cultuurplein en in de kassen. Meer weten? Klik hier.

Pop-up café in de Franse tuin

Het Huygens Huys heeft deze zomer een pop-up café gerealiseerd in de Franse tuin. Zo leuk om van een heuse café au lait te kunnen genieten na een wandeling in de tuin. Wordt vervolgd volgende zomer.

Perenallee en nieuwe enten

Oud-docent Harrie van Noort heeft de monumentale leiperen onder zijn hoede genomen dit jaar. De bomen in dit oudste leiperenlaantje van Nederland verdienen ook een nieuwe kans na jarenlange verwaarlozing. Bovendien heeft hij enten gemaakt die het prima doen in de Kraamkamer. Lees er hier meer over.

Rondleidingen

Zomer 2021. Er is een voorzichtig begin gemaakt met rondleidingen deze zomer voor kleine groepjes met wandelingen en verhalen over de geschiedenis van de Tuinbouwschool. Wordt vervolgd in de lente 2022. Houd de agenda in de gaten!

Royal van Swieten Observatorium

Het observatorium is geplaatst, de officiële opening volgt nog. Binnenkort kunnen we de sterren en planeten bewonderen in de donkere Drentse nachten. Frans van der Graaf is de initiatiefnemer en er komen genoeg momenten waarin hij zelf gaat vertellen over de sterrenhemel.

IVN

In 2021 zijn een aantal interessante lezingen en excursies geweest in de school en de tuin.. We zien een verdere samenwerking tegemoet! Klik hier voor hun website en meer info.

Vrienden, volgers en donateurs

Wat zijn we blij met alle aandacht, volgers en nieuwe Vrienden en Donateurs die ons dit jaar zijn gaan steunen! Leuk als jij ons ook wilt volgen.

  • Nieuwsbrief: 238 abonnees.
  • Facebook: 732 volgers
  • Instagram: 522 volgers
  • Heel veel dank aan de 48 nieuwe vrienden en donateurs die ons steunen!
  • Wilt u ons ook steunen met een jaarlijkse bijdrage? Uw bijdrage is hard nodig. Klik dan hier voor meer info.
By Published On: 24 december , 20210 Comments

Donateur of vrijwilliger?

Meer informatie over donateur of vrijwilliger worden. Neem dan vrijblijvend contact met ons op

Bekijk al onze projecten

Laat een reactie achter

16 − 13 =

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, activiteiten en projecten en schrijf je nu in voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je regelmatig een update op je digitale deurmat!