Vandaag, woensdag 1 december, krijgt Stichting Tuinbouwschooltuin Frederiksoord een bijzonder geschenk van de dochter van docent Gerrit Lubberts. Het is de 23-jarige Condo-perenboom, het ras dat Lubberts in de jaren ’50 gekweekt heeft. Lees snel meer:

Geschreven door Harrie van Noort.

Eigen perenras

Wist u dat Frederiksoord een eigen perenras heeft?

Van 1948 tot 1977 was de heer Gerrit Lubberts chef fruitteelt en praktijkleraar aan de Tuinbouwschool in Frederiksoord.

Behalve het geven van praktijklessen en het onderhouden van de destijds drie hectare grote fruit- en boomkwekerij, behorende bij de school, hield hij zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe appel- en perenrassen.

Gelukt!

Door twee verschillende rassen met elkaar te kruisen, krijg je nakomelingen die eigenschappen van beide ouders in zich dragen.

Het komt maar zelden voor dat daar een verbetering van bestaande rassen uit voortkomt. Toch lukte het hem. In 1950 kruiste hij onder andere de perenrassen Conference en Doyenné du Comice.

De pitjes van de bestoven vruchten zaaide hij uit.

Het kost veel tijd

Voordat er vruchten hangen aan een perenboom die gezaaid is, ben je al gauw 10 jaar verder. In 1963 viel één zaailing hem op door de kwaliteit van de vruchten. Door van die zaailing takjes (enten) op onderstammen te enten kon hij het ras vermeerderen. Hij noemde het ras ‘Condo’, gevormd door de beginletters van de voorouders.

In samenwerking met de fruitteeltproeftuin in Kraggenburg volgde hij dit nieuwe ras nog eens 10 jaar om eigenschappen als smaak, bewaarbaarheid en gevoeligheid voor ziekten te testen. Pas in 1974 kwam hij met de resultaten in de openbaarheid en nog eens 10 jaar later kwamen de eerste Condo-bomen in de handel.

Mooie vorm en heerlijk van smaak

Hoewel Condo beter smaakt en een mooiere vorm heeft dan Conference en vruchtbaarder is dan Doyenné du Comice werd het ras toch niet op grote schaal door de beroepsfruittelers aangeplant. De reden is dat Condo peren minder lang te bewaren zijn dan Conference.

Voor particuliere tuinen is de Condo zeker aan te bevelen omdat de boom veel en snel draagt en heerlijk van smaak is.

Dochter van Lubberts

Eén van de eerste Condo-bomen heeft 23 jaar lang in de tuin gestaan van Betty Feitsma-Lubberts, dochter van kweker/docent Lubberts. Zij heeft besloten de boom te schenken aan de schooltuin.

Boom opnieuw geplant

Vandaag woensdag 1 december 2021 heeft Betty samen met haar zus Marijke en nog een aantal familieleden de boom feestelijk geplant. 

Martin Wemes, bestuurslid, heeft samen met de oud-docenten Harry de Coo en Harrie van Noort de perenboom getransporteerd naar Frederiksoord. Dat was nog een hele klus om de boom over het dak te takelen en op een aanhanger naar Frederiksoord te vervoeren.

Nu staat de boom op zijn plek. Als eerbetoon aan Gerrit Lubberts bij de lei-linden op de voormalige Tuinbouwschool. Deze lente kunnen we hopelijk cond0-peren zien groeien.

Van harte welkom om de boom te komen bekijken.

Hier onder nog een fotoreportage over de reis van de Condo naar Frederiksoord.

Wilt u meer weten over de boom?
RTV Drenthe heeft een mooie reportage gemaakt. Klik op deze link om hem te bekijken.

Donateur of vrijwilliger?

Meer informatie over donateur of vrijwilliger worden. Neem dan vrijblijvend contact met ons op

Bekijk al onze projecten

Laat een reactie achter

4 × een =

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, activiteiten en projecten en schrijf je nu in voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je regelmatig een update op je digitale deurmat!