Vanaf de start van de Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschooltuin zijn veel tuinhazen in het buitenland terechtgekomen op interessante functies. Een van deze tuinhazen is Philip Oostenbrink. Hij werkt nu als headgardener op Walmer Castle en Gardens in Kent, Engeland. Bovendien heeft hij net een prachtig boek uitgebracht met de titel ‘De jungletuin’. Op 17 maart 2022 geeft hij een lezing in de voormalige school op de Tuinbouwschooltuin. Dit blog is alvast een introductie.
Geschreven door Annette van der Maarel.
Tuinhazen in het buitenland
Een buitenlandse carrière; dat was de droom voor veel afgestudeerde tuinhazen vanaf de start van de school. De leerlingen waren ook meer dan welkom op kwekerijen, landgoederen en plantages vanwege de goede naam die de school vanaf het begin opbouwde. Ze kwamen terecht op mooie functies in Engeland, Frankrijk, Duitsland, maar ook in exotische oorden als Nederlands-Indië of Canada.
Een oud-leerling van meer recente datum is Philip Oostenbrink. Hij volgde de hoveniersopleiding aan de Gerard Adriaan van Swietenschool van 1995 tot 1999. Nu maakt hij furore in Engeland en zijn nieuwste boek ‘De Jungle Garden’ (2021) is nu ook in het Nederlands uitgebracht door uitgeverij Terra in een mooie vertaling van Jan van den Berg en Piet Dal.
Jonge leerling
Philip was een zeer jonge leerling, hij was pas 15 toen hij werd aangenomen op de Tuinbouwschool. Het jaar was 1995. Hij woonde nog thuis en de rit naar school met de bus duurde maar liefst anderhalf uur. Later pendelde hij op z’n brommertje de 30 kilometer heen en weer door weer en wind. Maar die lange tocht had hij er graag voor over.
‘Hier deed je wat je echt wilde’, vertelt Philip terwijl we samen door de tuinen van de voormalige Tuinbouwschool wandelen. ‘De sfeer op school en in de groep was geweldig’. Hij herinnert zich dat hij toen al vooral interesse had voor beplantingsschema’s en hoe je verschillende plantensoorten het best kan combineren.
Zijn fascinatie voor Engeland en zijn prachtige tuinen maakte dat hij zijn stage van 10 weken in het vierde en laatste jaar van de opleiding in Engeland doorbracht.
Velp-Assen-Engeland
Na Frederiksoord vervolgde hij eerst zijn opleiding in Larenstein, Velp, maar ging na het eerste jaar de Stoas in Den Bosch, omdat lesgeven hem erg trok. Vanuit een stage daar kwam hij voor de klas te staan op de groen-opleiding van het Terra College in Assen. Nog maar 19 jaar oud werd hij meteen aangenomen voor een aantal dagen per week. ‘Het was een hectisch bestaan’, volgens Philip Oostenbrink. ‘Want ik woonde nog in Arnhem en volgde tegelijkertijd de HBO-opleiding tot docent aan de Stoas Hogeschool in Den Bosch’.
Na acht jaar lesgeven als docent Groenvoorziening op het Terra College in Assen, koos hij in 2008 voor een avontuurlijker bestaan en vertrok naar Engeland. Hier werkte hij als hovenier tot hij in 2011 werd aangenomen als plaatsvervangend hoofdtuinman van een Middelbare Tuinbouwschool in Kent. Daarna kreeg hij de functie als hoofdtuinman bij de kathedraal van Canterbury in 2015.
English Heritage
In 2020 werd hij gevraagd door het prestigieuze English Heritage om aan de slag te gaan als hoofdtuinman (oftewel Head Gardener) op Walmer Castle en Gardens in Kent. Maar een week na dit aanbod werd het land lamgeslagen door COVID-19. Wat doet een man met passie voor groen tijdens de lockdown? Hij gaat in zijn eigen tuin werken, en de jungletuin achter zijn huis werd zo steeds spectaculairder. De prachtige foto’s van de tuin in het boek, gemaakt door Sarah Cuttle, spreken hier boekdelen over.
Nu is Philip volop aan de slag om ook een jungletuin te realiseren in de droge gracht van Walmer Castle. Deze tuinen zijn opengesteld voor publiek, dus ook wij kunnen een kijkje gaan nemen.
Bijzondere plantencombinaties
De passie voor groen gaat bij hem vooral om bijzondere plantencombinaties. Hij heeft oog voor vorm en kleur en daar legt hij dan ook de nadruk op in zijn ontwerpen – in plaats van op bloemen. Vooral is hij dol op weelderige, tropische planten. Het mooie is dat je deze ook in England en Nederland gewoon kunt kweken in eigen tuin.
In het boek ‘De Jungletuin’ geeft hij volop inspiratie en praktische tips voor het aanleggen van een eigen sensationele tuin. Je kunt zijn tips ook toepassen in een kleine stadstuin of zelfs op een balkon. Ook in Nederland dus!
Inspiratie haalt hij zelf uit allerlei tuinen die hij bezocht heeft, zoals de tuinen van Bishop’s House bij de kathedraal in Norwich met z’n borders vol grote bladeren van de Tetrapanax papyrifer en Musa basjoo. Ook Abbotsbury Subtropical Gardens en Kew Gardens zijn bronnen van inspiratie.
Voordelen groene tuin
Een mooie bijkomstigheid van zo’n groene tuin is de bio-diversiteit die zo kan ontstaan. Insecten vinden voedsel en onderkomen. Maar ook voor vogels en kleine zoogdieren zoals egels geeft een rijke, groene tuin betere kansen om te overleven. Een groen bladerdak in een stadstuin zorgt voor minder geluidsoverlast en biedt schaduw. Bovendien zorgen planten in een groene tuin voor betere afwatering. Ook een groot voordeel nu ons klimaat verandert.
Bekend van de BBC
Philip Oostenbrink is bekend van de radio in Engeland en van Gardeners ‘ World op de BBC. Met plezier geeft hij rondleidingen in zijn eigen tuin en de tuinen van Walmer Castle – ook trouwens voor tuinreizen uit Nederland. Hij geeft regelmatig lezingen, schrijft artikelen voor tijdschriften en komt nu in maart naar Nederland voor een voordracht in de Hortus Leiden. Hij heeft ook nog vier Nationale plantencollecties op zijn naam die regelmatig tentoongesteld worden.
Stichting Tuinbouwschooltuin is daarom ook zeer vereerd dat Philip speciaal naar Frederiksoord komt voor een lezing op donderdag 17 maart. Meld je nu aan via de mail info@tuinbouwschooltuin en krijg inspiratie hoe je zelf een rustgevend, groen paradijs kunt creëren in je eigen tuin.
Praktische info op een rij
- Lezing de Jungletuin van Philip Oostenbrink
- Donderdag 17 maart van 15.00 tot 17.00
- Kosten: 12,50 inclusief een hapje en drankje verzorgd door het Huygens Huys
- Graag pinnen
- U kunt het boek De jungletuin ter plekke aanschaffen
- Grote zaal in de voormalige school. Majoor van Swietenlaan 17, Frederiksoord
- Contactpersoon: Annette van der Maarel 06-50939469.
- Welkom!
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, activiteiten en projecten en schrijf je nu in voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je regelmatig een update op je digitale deurmat!
